تا حدود چهل سال گذشته عایقبندی رطوبتی ساختمانها توسط آسفالت و قیرگونی انجام میشد و این روشها معایب زیادی داشت. اما به تدریج با تولید ایزوگام و با توجه به مزایای زیاد این محصولات، عایقبندی ساختمانها در مراحل مختلف از مرحلهی پی و فونداسیون گرفته تا ایزولاسیون دیوارها، عایق کاری سرویسهای بهداشتی و پشت بامها و… توسط این محصولات انجام میشود. ایزوگامها انواع مختلفی دارند که ما در این مقاله شما را با آنها آشنا خواهیم کرد. پس با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
اساس تقسیمبندی
ایزوگامها انواع مختلفی دارند و برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. انواع ایزوگام بر اساس نوع مواد اصلی تشکیل دهنده، تعداد لایههای تشکیل دهنده، نوع روکش و موارد دیگر تقسیمبندی کرده اند.
با توجه به تولید ایزوگامهای مختلف برای قسمتهای متفاوت ساختمان، برای اجرای انواع ایزوگام، سطح مورد نظر را میبایست به طور دقیق و کامل بررسی کنید و عایق مناسب آن را انتخاب کنید.
انواع ایزوگام براساس ماده تشکیل دهنده
یکی از مهمترین تقسیم بندی های انواع ایزوگام بر اساس مواد اولیه ی تشکیل دهنده ی آنها انجام شده است. بر این اساس، ایزوگام ها به دو نوع تقسیم شده اند که عبارتند از:
- ۱- ایزوگام پلیمری (BPP) :
ماده اصلی تشکیل دهنده ایزوگام پلیمری، قیر خالص ۷۰-۶۰ است و این قیر از تقطیر نفت خام در پالایشگاه به دست میآید. در اثر حرارت دادن نفت خام در پالایشگاه، بنزین، حلالهای نفتی، نفت چراغ، نفت گاز و دیگر روغنهای سبک آن در برجهای تقطیر جدا شده و در گرمای بیش از حدود ۳۸۰ درجه (در فشار عادی) قیر آن به جا میماند که به صورت جامد یا نیمه جامد است.
علاوه بر قیر خالص ۷۰-۶۰ در تولید این نوع ایزوگام، مواد دیگری شامل: تیشو، پلی استر، پودر تالک ، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، فیلم پلی اتیلن، مواد APP درجه ۱ و ۲، لایه آلومینیم ۱۶-۱۴ میکرون، پوشال گونی پلاستیکی در دستگاه ساخت پلیمر مخلوط و پخته میشوند. ترکیب همهی این مواد با هم لایهای محکم ایجاد میکند که از نفوذ هرگونه رطوبت جلوگیری میکند. حاصل پخت این مواد مایع پلیمر است که در اصطلاح عامیانه «شیرهی ایزوگام» نیز گفته میشود. سپس در خط تولید ایزوگام این مایع به لایهی ایزوگام تبدیل میشود.
ایزوگام پلیمری نسبت به ایزوگام دمیده طول عمر و داوم بیشتری دارد و از مقاومت بسیار بیشتری نیز برخوردار است.
- ۲- ایزوگام دمیده (BOF):
ماده اصلی تشکیل دهنده ایزوگام دمیده، قیر دمیده شده است که این قیر نسبت به قیر خالص، درجه نفوذ کمتری دارد. علاوه بر این، قیر دمیده که درجه نرمی بیشتری نسبت به قیر خالص دارد، نسبت به تغییرات دما نیز حساسیت کمتری از قیر خالص دارد. قیر دمیده از دمیدن هوا به یک مازوت یا نفت کورهای به دست میآید. به این صورت که هوای داغ با دمای ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد توسط لولههای سوراخدار به محفظه حاوی مازوت دمیده میشود. در اثر انجام این فرایند، اتمهای هیدروژن موجود در مولکولهای هیدروکربورها، با اکسیژن هوا ترکیب میشود و با تشکیل آب، عمل بسپارش اتفاق میافتد و پس از عمل بسپارش، تبدیل به قیر دمیده میگردد. قیر دمیده تولید شده به افزایش هیچ مادهای نیاز ندارد و به صورت مستقیم وارد دستگاه خط تولید ایزوگام میشود.
علاوه بر قیر دمیده، مواد دیگری شامل: تیشو، پلی استر، الیاف، لایه آلومینیم ۱۶-۱۴ میکرون، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، و پودر تالک نیز در تولید ایزوگام دمیده به کار میروند.
این ایزوگام در ساختمانسازی کاربرد چندانی ندارد و در مکانهای با رطوبت کم و تغییر زیاد درجه حرارت به کار میرود. بنابراین بیشتر در باتری اتومبیل، اندودکاری و ساخت ورقهای پوشش بام استفاده میشود. لازم به ذکر است، ایزوگام دمیده نسبت به ایزوگام پلیمری کیفیت کمتری دارد و طول عمر آن نیز کوتاهتر است.
براساس لایههای تشکیل دهنده
یکی از تقسیمبندیهای انواع ایزوگام بر اساس انواع لایههای تشکیل دهنده آنها میباشد. بر این اساس ایزوگامها به سه دسته تقسیم شدهاند که شامل موارد زیر است:
- ۱- ایزوگام تک لایه :
این نوع ایزوگام تنها از یک لایه پلی استر دوخته شده (سوزنی) ساخته شده است. بنابراین ضخامت کم و انعطافپذیری بالایی دارد و بیشتر برای عایقبندی داخلی استفاده میشود. درواقع این ایزوگامهای تک لایه بیشتر برای عایق کاری مکانهایی که عایق کاری آنها انعطاف بالایی دارد مانند مکانهای قوسی شکل استفاده میشوند.
لازم به ذکر است، ایزوگام تک لایه بیشتر برای عایق کاری مکانهایی که رطوبت کمتری دارند توصیه میشود. یکی از مزایای مهم این ایزوگام قیمت پایین آن است.
- ۲- ایزوگام دولایه :
این نوع ایزوگام که از دولایه از جنس تیشوی نخ دار (الیاف شیشه) و پلی استر ساخته شده است، با توجه به وجود الیاف شیشه در کنار پلی استر از مقاومت بیشتری نسبت به ایزوگام تک لایه برخوردار است. الیاف شیشه که تیشو نامیده میشوند موجب مقاومت بیشتر ایزوگامها و مانع خم شدن آنها میشوند. همچنین، این نوع ایزوگام جذب قیر بیشتر و استحکام بسیار زیادی دارد. این نوع ایزوگام از طول عمر بالایی نیز برخوردار است و در انواع صنایع مختلف بیشترین کاربرد را دارد.
ایزوگام دولایه بیشتر برای عایق کاری در مناطق مرطوب و سردسیری توصیه میشود.
انواع ایزوگام براساس نوع روکش
یکی دیگر از تقسیمبندیهای ایزوگامها بر اساس نوع روکش پوشش دهندهی آنها میباشد. بر این اساس ایزوگامها به چهار دسته تقسیمبندی شدهاند که به شرح زیر هستند:
- ۱- ایزوگام با روکش آلومینیومی (فویل دار) :
در تولید این نوع ایزوگام که از یک لایه پلیاستر سوزنی و یک لایه تیشو نخ دار اشباع شده با قیر و اصلاح کنندههای APP تشکیل شده، یک روکش آلومینیومی بر روی سطح عایق کشیده شده است تا مقاومت ایزوگام در برابر نور خورشید افزایش پیدا کند. این روکش بیش از ۸۵٪ گرما را منعکس میکند و از لایهی اصلی ایزوگام در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت میکند.
با توجه به اینکه روکش آلومینیومی میتواند نور را منعکس کند و مقاومت زیادی در برابر نور خورشید دارد این روکش بیشتر در مکانهایی که در معرض تابش نور مستقیم خورشید هستند به کار میرود. درواقع، ایزوگامهای با روکش آلومینیومی بیشتر برای پشت بامها استفاده میشوند.
- ۲- ایزوگام بدون روکش آلومینیومی (پودری) :
این نوع ایزوگامها همانطور که از اسمشان مشخص است روکش آلومینیومی ندارند و به جای آن از پودر معدنی در تولید آنها استفاده شده است. ایزوگام پودری که از یک لایه پلیاستر سوزنی و لایه تیشو نخ دار اشباع شده با قیر و اصلاح کنندههای APP تشکیل شده، از داخل با نایلکس و از سمت خارج با پودر معدنی پوشیده شده است.
ایزوگامهای پودری یا ساده به دلیل نداشتن روکش مناسب، برای مکانهایی که در معرض تابش نور شدید آفتاب هستند استفاده نمیشوند. ایزوگامهای بدون روکش آلومینیومی بیشتر برای عایق کاری مکانهایی که در معرض نور خورشید نیستند مانند دیوارها، پی ها، سرویسهای بهداشتی، کف استخرها و … استفاده میشوند.
- ۳- ایزوگام طرح دار :
این نوع ایزوگامها که ایزوگام رنگی نیز نامیده میشوند، با روکشهای طرح دار رنگی یا چاپی پوشانده شده اند. از این نوع ایزوگامهای زیبا که دارای طرحهای آجری، چمنی، شش ضلعی، و همچنین طرح پارکت و سنگ هستند برای عایق کاری نمای بیرونی ساختمان استفاده میشود.
- ۴- ایزوگام با روکش سنگریزه :
این نوع ایزوگامها با سنگریزههای طبیعی پوشانده شدهاند و با توجه به زیبایی این روکشها بیشتر در مکانهایی که تردد بالایی دارند استفاده میشوند. همچنین، ایزوگام سنگریزهای در عایق کاری نما و پشت بام ساختمان کاربرد دارد و زیبایی خاصی به این مکانها میبخشد.
بر اساس شکل ظاهری
انواع ایزوگام بر اساس شکل ظاهری و برش روی آنها به دو دسته زیر تقسیم شده اند:
۱- ایزوگام عادی: این نوع ایزوگام همان ایزوگام عادی است که برای همه شناخته شده میباشد و انواع مختلفی دارد و با عرض یک متر و در رولهای ده متری عرضه میشود.
۲- ایزوگام برش خورده (ایزوشینگل): این نوع ایزوگامها برشهای خاص و زیبایی دارند و برای عایق کاری سقفهای شیروانی و نمای ساختمان کاربرد دارند.
انواع ایزوگام بر اساس کیفیت
مهمترین مساله در انتخاب ایزوگام، کیفیت آن و مواد اصلی استفاده شده در تولید آن است. بعضی از مشتریان تصور میکنند هر چه ضخامت ایزوگام بیشتر باشد کیفیت آن نیز بیشتر است. اما این تصور نادرستی است و ضخامت بیشتر ایزوگام به معنی مقاومت بالای آن نیست.
برای انتخاب ایزوگام مرغوب و باکیفیت میبایست به مواد اولیه تشکیل دهندهی آن توجه کنید و دقت داشته باشید که تمامی موارد استاندارد در تولید آن رعایت شده باشد. چون ایزوگام استاندارد مقاومت بسیار زیادی دارد، به راحتی شکسته نمیشود و طول عمر بالاتری نیز دارد.